Marile piramide
  • Marile piramide

Marile piramide

13,76 lei

Cronica unui mit

 

Autor: Jean-Pierre CORTEGGIANI

Editura UNIVERS

Traducere de Irinel Antoniu

 

seria a V-a, volumul I

Cartea lui Jean-Pierre Corteggiani prezintă istoria piramidelor egiptene și relevă câteva dintre secretele faraonilor.

Cantitate
Stoc epuizat


SUMAR:

 

Introducere: Cele trei mari piramide și păzitorul lor, Sfinxul.

Capitolul 1. DE LA HERODOT LA BONAPARTE: Din Antichitate, marile piramide au stârnit mereu admiraţia. Texte clasice, legende arabe, relatări ale călătorilor occidentali... numeroase scrieri stau mărturie a uriașei lor faime (Morminte pentru eternitate; Primul martor; Epigonii lui Herodot; O eclipsă de mai multe secole; Călători și geografi arabi; Pelerini și călători occidentali; Călătoria în Egipt: o sumedenie de relatări).

Capitolul 2. SOLDAŢI, AVENTURIERI ȘI PIONIERI: În 1798, campania lui Bonaparte marchează începutul redescoperirii Egiptului. La Giseh, intrarea lui Kephren este scoasă la lumină în 1818; cea a lui Mykerinos și ”camerele de descărcare” din piramida lui Kheops sunt descoperite în 1837 (”Gloria armatei împletită cu descoperirea știintifică”; Un marinar genovez și ”Hercule” din Padova; Un scrib aproape nepăsător; Pretul modernizării; Curiozitate, perseverenta și... praf de pușcă; O aniversare regală ”la vârf”...).

Capitolul 3. EPOCA ȘTIINŢEI: După crearea la Cairo, în 1858, a Serviciului pentru Antichităti, lucrările de explorare devin organizate. Numeroși egiptologi (Mariette, Petrie, Maspero, Reisner etc.) coordonează campanii la situl de la Giseh, degajând, printre altele, statuile regale ale lui Kephren, mormântul reginei Hetepheres, corabia lui Kheops... (Un templu pentru altul; De la Stonehenge la Giseh; O imensă necropolă împărtită; Hazardul este uneori fructuos; O activitate nesfârșită).

Capitolul 4. MORMINTE URIAȘE CARE DOMINĂ ALTE MORMINTE: Kheops, Kephren și Mykerinos constituie un triplu complex piramidal. În afară de mormântul regal, din fiecare fac parte și alte elemente: templul de sus, șoseaua, templul de jos și mastabas - mormintele marilor demnitari (Un triplu complex funerar; ”Orizontul lui Kheops”; ”Mare este Kephren”; ”Mykerinos este divin”).

Capitolul 5. TEZE, IPOTEZE ȘI REALITĂŢI: Misterul care înconjoară marile piramide, îndeosebi pe cea a lui Kheops, a dat naștere la numeroase teorii, unele foarte fanteziste. Dacă metoda lor de constructie face încă obiectul unor dezbateri, ipoteza unei camere necunoscute în piramida lui Kheops este cât se poate de serioasă (Biblie de piatră, observator, loc de initiere, cronograf istoric...; Întrebări rămase încă fără răspuns; Marea Piramidă în faţa tehnicilor moderne; O ipoteză care nu mai este unică).

Mărturii și documente (Marile Piramide văzute de antici; Marile piramide în literatura arabă; Mărturii ale călătorilor occidentali; Cronica marilor descoperiri; Camera lui Kheops);

Anexe: Cronologia piramidelor; Bibliografie; Indice.

978-1-60257-084-9

Fisa tehnica

Anul apariției
2006
I.S.B.N.
Cotidianul - Enciclopedica
Interior
pagini color
Dimensiuni
9 x 15 cm
Număr pagini
128
Tip de produs
carte tipărită
Produs nou
chat Comentarii (0)